Abdullah Gül Üniversitesi’nde (AGÜ), 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Programı düzenlendi. Programda konuşan Rektör Prof. Dr. Cengiz Yılmaz, dünya siyasetindeki değişimlere, milli birliğe ve demokrasiye yönelik mesajlar verdi.
Sümer Kampüsü Rektörlük Konferans Salonunda gerçekleştirilen program, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Daha sonra 15 Temmuz’da yaşananları anlatan video belgeselin gösterimiyle devam eden programın açılış konuşmasını Rektör Prof. Dr. Cengiz Yılmaz yaptı.
Konuşmasında dünya siyasetindeki değişimlere değinen Rektör Yılmaz, “Hepinizin malumudur, son 10 yılda, 10 yılı aşkın süredir bütün dünya siyaseti aslında yeniden yapılanma, yeniden paylaşma hatta yeniden bloklaşma sürecini çok çetin bir şekilde yaşıyor. 15 Temmuz’u da aslında bu sürecin bir parçası olarak değerlendirmekte bence büyük fayda var. Ve o şekilde anlamlandırmakta büyük fayda var” diye konuştu.
Rektör Yılmaz, 15 Temmuz sürecinde yaşananların milli birlik ve demokrasinin içselleştirilmesi açısından önemli olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“İçimizdeki kendini bilmezler, aslına bakarsanız yabancı güçler, dış güçler bütün bu süreçte Türkiye’nin hareket alanını daraltmak, kısıtlamak hatta belki de ellerinden gelse yönlendirmek için 15 Temmuz’u başlattılar. Ama 15 Temmuz Türkiye’nin zaferiyle sona erdi. Burada tabi ki milli birliğimizin ve demokrasimizin anlamı çok daha önemli bir şekilde ortaya çıkıyor.
15 Temmuz’u bundan sonra her sene milli birlik ve demokrasinin altını çizerek bu iki kavramı da olabildiğince kutsayarak, olabildiğince anlamlandırarak, olabildiğince hepimizi için içselleştirerek yaşamak, bu şekilde anmak zannediyorum en faydalısı olacaktır, zannediyorum en doğrusu olacaktır” şeklinde konuştu.
Daha sonra İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Armağan Teke Lloyd, “15 Temmuz ve Demokrasi: Türkiye’nin Darbeler Tarihine Siyaset Bilimi Perspektifinden Bir Bakış” konulu konuşma yaptı.
Doç. Dr. Teke Lloyd, Türkiye Cumhuriyeti’ndeki darbelerin demokratikleşme sürecinde ciddi kırılmalara yol açtığını söyledi.
Lloyd, “15 Temmuz’un Türk siyasi tarihinde demokrasinin sağlamlığını ve dayanıklılığını arttırma hususunda bir ders niteliği taşıdığını vurgulayan Doç. Lloyd, “15 Temmuz, Türkiye’nin darbeler tarihindeki kırılgan geleneğe karşı halkın kolektif bir “hayır” dediği gündür. Bu sadece bir darbeyi değil, aynı zamanda askeri vesayetin toplumsal ve siyasal zeminini de reddetmek anlamına gelmiştir” dedi.
Programa üniversitenin akademik ve idari personeli, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.





